Bundan 50 yıl öncesine kadar bal süzme makinelerinin kullanımı ülkemizde hiç yaygın değildi. Arıcılar ürettikleri balları petekli olarak hasat etmekteydi. Bu nedenle insanlarımız eskiden genellikle petekli bal tüketmiştir. Ayrıca pek çok kişinin ilk bal tüketimi petekli bal ile olduğu için petekli bala olan ilgi hep olacaktır.
Fakat, günümüzde maalesef market raflarında bulunan petekli balların neredeyse tamamı arılara yoğun şekerli sıvı verilerek üretilmektedir. Bu ürünlerin üzerinde ise “Arıya şeker verilerek üretilmiştir” ya da “Arıya glikoz, mısır şurubu vb. Verilerek üretilmiştir.” Şeklinde bir uyarı ile satılmalıdır. Bu durumu hep birlikte bilinçlenerek, çevremizdeki insanları uyararak düzelteceğiz.
Petek Balının Faydaları
• Hastalıklara sebep olan serbest radikallerin giderilmesini sağlar.
• Uykusuzluğun giderilmesinde etkilidir.
• Günde 1 tatlı kaşığı petek balı tüketmek anemi hastalığına iyi gelir.
• Yorgunluğu gidererek enerjik hissetmenizi sağlar.
• Kalp damarlarının tıkanmasını önler.
• Hücreleri yenileyerek cildi güzelleştirir.
• Alerjik hastalıklarda şifa kaynağıdır.
• Kilo alımını önler.